Investeren in zij-instromers: technische branche blijft terughoudend

Ondanks grote aanhoudende tekorten aan technisch vakbekwaam personeel, staat de branche nog steeds negatief tegenover het aannemen van personeel uit andere sectoren. Maar liefst een derde (32%) van de technische bedrijven ergert zich aan vakonbekwame mensen die reageren op vacatures. Drie op de tien (29%) schrijven sollicitanten zonder de juiste diploma’s zelfs gelijk af. De reden? Ruim een kwart (27%) vindt dat het inwerken van zij-instromers meer kost dan het oplevert. Dit blijkt uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, dat onderzoek deed onder ruim 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers naar de stand van zaken in de technische branche.

Structureel ondergewaardeerd

De terughoudendheid wat betreft het aannemen van zij-instromers is logischerwijs ook terug te zien in het aantal organisaties dat investeert om deze groep aan te trekken. Slechts 44 procent van de bedrijven zet zich actief in om meer zij-instromers te werven. Dat is opmerkelijk, gezien de branche al jaren staat te springen om personeel. Het aantal openstaande vacatures bij technische bedrijven is anno 2023 zelfs toegenomen met maar liefst 45 procent. En de komende jaren wordt geen verbetering verwacht: acht op de tien HR-beslissers (79%) denken de komende vijf jaar nog een tekort aan technisch personeel te hebben. Dat zij-instromers een belangrijke oplossing vormen voor het terugdringen van het aanhoudende technicitekort in ons land, is iets dat 57 procent van de technische bedrijven wél onderstreept. Toch blijft bereidheid om hierin te investeren achter.

“Een gemiste kans”, aldus John Huizing, directeur van ROVC. Hij licht toe: “Techbedrijven blijven vasthouden aan strenge eisen voor personeel, ondanks dat de meesten van hen met de handen in het haar zitten vanwege enorme, aanhoudende tekorten aan vakbekwame technici. Hoewel sommigen de noodzaak van het aannemen van personeel uit andere sectoren zien, blijft concrete actie in vele gevallen uit. Veel techbedrijven weten niet hoe ze deze groep efficiënt kunnen inzetten en dat is  zonde. Het inwerken van onervaren personeel hoeft absoluut geen langdurig of ingewikkeld proces te zijn. Bij begeleid leren op de werkplek begeleidt een ervaren vakman de startende techneut bij alle aspecten van leren op de werkplek: van instructie tot reflectie. Dit vergt weliswaar een tijdelijke investering, maar het levert veel meer op: in eerste instantie een functioneel inzetbare medewerker, dat wil zeggen iemand die routinematige taken kan overnemen. En na de inwerktijd zelfs een duurzaam inzetbare medewerker, en die zijn heel hard nodig. Ik roep bedrijven daarom op om te kijken naar slimme en flexibele oplossingen zoals deze.”