Volledige productie Barry Callebaut Group draait op BOGE-lucht: “Efficiëntie is het toverwoord”

Een samenwerking om je vingers bij af te likken. Deze zomer heeft BOGE een splinternieuwe persluchtinstallatie bij Barry Callebaut Group geplaatst. ‘s Werelds grootste producent van hoogwaardige cacao- en chocoladeproducten maakt momenteel dankbaar gebruik van ‘The air to work’ van twee BOGE-blauwe turbocompressoren. Een project en samenwerking waar Ronald Engberts met trots en plezier over vertelt. “Waanzinnig dat zo’n pionier in de voedingsindustrie vertrouwt op onze producten en specialisten”, aldus de BOGE Benelux-directeur.

Efficiëntie eerste klas

Met de turbocompressoren maakt BOGE in de persluchtindustrie een flinke sprong de moderne tijd in. De machines uit deze zogeheten T-serie draaien zonder ook maar een druppel olie en besparen energie en grondstoffen. Daarnaast blijft het geluidsniveau van de turbocompressoren minimaal, ondanks de hoge toerentallen. Efficiënt én kostenbesparend, dus. Twee belangrijke redenen die dan ook een sleutelrol hebben gespeeld toen Barry Callebaut Group in het oriëntatieproces voor nieuwe compressoren de keuze op BOGE heeft laten vallen.

Dirk Hendrickx, technisch manager: “Als Barry Callebaut Group stellen we zeer hoge eisen aan ons energieverbruik. Wij zetten ons al jaren in voor duurzaamheid; – een van de vier pijlers van onze groeistrategie – van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade. Na een uitgebreide procedure met talloze afwegingen, kwamen de turbocompressoren van BOGE als best passende technische oplossing. We besparen met de T-serie al gauw duizenden euro’s per jaar aan energie en onderhoudskosten.”

Inmiddels draait de volledige plant van Barry Callebaut Group op BOGE-lucht. Vanuit de centrale ‘perslucht-productiezone’ wordt de perslucht naar tientallen productielijnen over het terrein verdeeldwaarmee op jaarbasis honderdduizenden tonnen chocolade worden geproduceerd.

Totaalplaatje

Ook het RVS-leidingwerk is door BOGE-specialisten geëngineerd en gemonteerd. Daarbij wordt de gehele persluchtproductie aangestuurd door de ‘airtelligence Provis 3’: het nieuwste van het nieuwste op het gebied van overkoepelende aansturing van persluchtcompressoren. Engberts: “Met dit systeem kan een onbeperkt aantal compressoren, persluchtnetten en toebehoren proactief en verbruiksafhankelijk worden aangestuurd en beheerd. De besturing maakt daarnaast een energie-audit – indien gewenst ook met vermogensmeting, documentatie van de kosten en rapportage – en optimaliseert zo de efficiëntie van de totale persluchtinstallatie.”

Over Barry Callebaut

Barry Callebaut Group is ’s werelds grootste producent van hoogwaardige cacao- en chocoladeproducten. Het bedrijf levert aan voedingsmiddelenfabrikanten, chocolatiers en andere industrieën wereldwijd. Ze verwerken cacao van boon tot chocolade, en bieden een breed scala aan chocoladeproducten, zoals vloeibare chocolade, cacaopoeder, chocoladerepen en -decoraties. Barry Callebaut staat bekend om zijn duurzaamheidsinitiatieven, waaronder het bevorderen van eerlijke handel, milieuvriendelijke productie en ondersteuning van cacaoboeren. Ze innoveren voortdurend in de chocolade-industrie, werken aan nieuwe smaken, texturen en toepassingen om aan de steeds veranderende marktvraag te voldoen.

Over BOGE

BOGE KOMPRESSOREN B.V. bestaat al meer dan 115 jaar en behoort hiermee tot de oudste fabrikanten van compressoren en persluchtsystemen. Het bedrijf is wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van perslucht. De onderneming levert haar producten en systemen aan ondernemingen in meer dan 120 landen verspreid over de hele wereld. Sinds 2021 werken dochterondernemingen België/Luxemburg en Nederland nauw samen onder de noemer BOGE Benelux.

Klik hier voor de website.