Florinco 10 jaar; Met slimme hightech naar betere productie

Een drone die door kassen vliegt, is een van de vele slimme producten van Florinco. De hightech-onderneming bedenkt, ontwikkelt en implementeert intelligente softwaresystemen om productieprocessen van klanten beter en efficiënter te maken. Innovatief en vasthoudend, totdat het werkt. Dat is het ‘Beyond bright ideas’ van Florinco.

Maarten Klerk en Theo Willemse richtten Florinco 10 jaar geleden op via een management buy-out. Sindsdien is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met de basis in Groot-Ammers en klanten wereldwijd, voornamelijk in de tuinbouw en wasserij. Maarten vertelt over de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt.

“We zijn nieuwsgierig en staan te trappelen als we wat nieuws mogen ontwikkelen”, lacht Maarten, verantwoordelijk voor Operations & Technology. “Tegelijkertijd zijn we pragmatisch, want onze creatieve oplossingen moeten een antwoord zijn op praktische vraagstukken. Daar zijn we ons van bewust. Nieuwe technologieën benutten we gelijk als die van waarde zijn. De ontwikkelingen gaan razendsnel, maar onze mensen volgen die uit interesse op de voet. We doen super interessant technologisch werk in het belang van onze klanten. Dat blijft boeien.”

Een stukje historie
Na de management buy-out brachten Maarten en Theo het product BergVision van Berg Hortimotive op de markt. Dit is software voor de glastuinbouw die realtime data uitwisselt voor logistieke en administratieve processen. Al snel werd een eigen product ontwikkeld, bestemd voor de wasserij-industrie, dat direct zeer succesvol was en nog steeds is. Maarten: “Uit onze analyse bleek dat het droogproces enorm veel energie gebruikt. Met onze software draaien de drogers veel efficiënter, waardoor wasserijen zo’n 30% energie besparen.” Het was de start van vele eigen productontwikkelingen. “Onze mentaliteit is: leuk, iets nieuws, dat gaan we oplossen! Die verwondering om wat steeds weer mogelijk is, vind ik mooi en die kenmerkt ons bedrijf.”

Groei en professionalisering
In de coronajaren 2020 t/m 2022 zette Florinco de geplande groei van 9 naar 30 medewerkers door. Projectmanagers werden aangesteld om de klantvraag te doorgronden en te verbinden met de ontwikkelaars. Deze werden ingedeeld in teams met eigen specialismen. “We hebben een team dat cloudplatforms met dashboards en websites ontwikkelt om de vele data die wij ophalen te archiveren, analyseren en presenteren. De tuinders kunnen daar zelf bij en wij beheren de platforms voor de wasserijen”, legt Maarten uit. “Een ander team creëert software om fysieke objecten aan te sturen. Denk aan een automated guided vehicle, AGV, voor autonoom transport van geoogste producten naar verwerkingslocaties van tuinders.

Dit team heeft samen met een externe partner ook een röntgentechniek voor de wasserij gemaakt om objecten te detecteren die schade kunnen aanrichten, zoals pennen. Weer een ander team ontwikkelt drones, bijvoorbeeld om de groei van gewassen in kassen te monitoren. Ook hebben we een AI-team dat algoritmes voor machine learning samenstelt om onze systemen voor de klant steeds slimmer te maken. Zo hebben we voor plantveredelaar Anthura een systeem ontwikkeld om medewerkers te ondersteunen bij hun productieprestaties en een systeem om de planten slim water te geven. Ze hebben geleid tot aanzienlijke verbeteringen.”

Begin 2023 kwam Industrial Services er na een overname bij. Dit team zorgt voor installatie, onderhoud en service van de ontwikkelde softwaresystemen via de wereldwijde Service Desk. Florinco groeide daardoor naar 50 medewerkers. De hightech-onderneming richt zich nog voornamelijk op de Nederlandse tuinbouw en wereldwijde wasserij-industrie. “We kijken naar andere branches, maar vinden het belangrijk om goede focus te hebben om onze kennis van de sectoren waarvoor we werken hoog te houden.”

Beter, veiliger, efficiënter
“We helpen productiebedrijven om hun processen beter, veiliger en efficiënter te maken”, vervolgt Maarten. “Met robotisering en digitalisering vergemakkelijken we bijvoorbeeld de logistiek in warehousing. We zetten cameratechnieken in om de klant inzicht te geven in wat er in het productieproces gebeurt. Daardoor kunnen we afwijkingen signaleren, die dankzij track & trace onmiddellijk te lokaliseren zijn. Met artificial intelligence en machine learning maken we analyses en doen we voorspellingen. De ondernemer kan door het inzicht via het dashboard beslissingen nemen en aanpassingen doen zonder zelf helemaal door de kas te lopen. Vroegtijdig ingrijpen levert kwaliteitsverbetering, productieverhoging, foutreductie en kostenbesparing op. Belangrijk voordeel is ook dat het productieproces voorspelbaar wordt, waardoor de ondernemer kan anticiperen op verwachte output.”

Future proof
“Ik vind het heel bijzonder om de business van onze klanten te vertalen in concrete systemen die hun business verder brengen. Het zijn middelgrote bedrijven die niet zelf over een afdeling Research & Development beschikken, maar wel innovatief zijn. Wij ontwikkelingen slimme oplossingen en koppelen die aan hun praktijk. Smart industry dus, waarmee we productieomgevingen future proof maken en onze klanten koploper kunnen worden. Dat drijft ons en daar zijn we – zonder kapsones – heel trots op.”

Klik hier voor de website.