De kracht van een framework

We leven in een wereld waarin machinebesturingen in complexiteit toeneemt terwijl deze in een steeds kortere tijd gerealiseerd moeten worden.

De veelal gebruikte methode om voor iedere machine of installatie de volledige PLC-software opnieuw te schrijven en/of veel code uit te kopiëren helpt hierbij niet. Niet alleen is de kans op fouten erg groot maar neemt ook de codeer- en testtijd toe en wordt het steeds lastiger om op tijd de software gereed en getest te krijgen. Daarnaast is deze methode ook nog eens arbeidsintensief. Terwijl het lastiger wordt om goede engineers te vinden op de arbeidsmarkt. Waardoor er veel vaker samengewerkt moet worden met externe engineers en bedrijven.

Een oplossing is het standaardiseren of modulariseren van de software. Om dit te kunnen doen moet je als softwareteam met elkaar afspraken gaan maken rondom coding-guidelines en naming conventions. Naast het standaardiseren en modulariseren kan een standaard framework helpen om snel code te ontwikkelen. Onder een standaard framework verstaan wij, als Gain, de basissoftware waarin het nodige al is geregeld. Denk hierbij aan alarmafhandeling, mode control, eventueel een stuk logging en datatracking, etc. Als basis voor een framework kan worden gekeken naar de Pack-ML standaard of ISA-88.

Waar zo’n framework ons vandaag de dag kan brengen, laten we graag zien tijdens onze presentatie op het machinebouwevent op 12 december.

Dick van Beest

Gain Automation Technology

Klik hier voor de website.